tanam gigi

Implan pergigian (Tanam gigi) adalah cara yang popular dan berkesan untuk menggantikan gigi yang hilang. Tujuan tanam gigi adalah untuk menyokong Gigi Palsu. Implan pergigian adalah tiang titanium yang diletakkan secara pembedahan ke dalam tulang rahang di bawah gusi. Apabila gusi sembuh di sekeliling tiang titanium, ia menyediakan tapak yang selamat untuk gigi tiruan. Aktiviti tanam gigi disyorkan untuk pesakit yang kehilangan banyak gigi. Selain membantu mengekalkan gigi palsu anda, implan pergigian boleh memperbaiki pertuturan, pemakanan dan penampilan anda.

 

Pengenalan: Apakah itu implan pergigian?

Implan gigi adalah tiang titanium yang diletakkan secara pembedahan ke dalam tulang rahang di bawah gusi. Gigi palsu kekal akan dipasang di atas implan gigi apabila gusi sembuh dan selamat. Implan pergigian disyorkan untuk pesakit yang kehilangan banyak gigi.

 

Jenis implan pergigian

Terdapat dua jenis aktiviti tanam gigi: endosteal dan subperiosteal. Implan endosteal diletakkan di dalam tulang rahang, dan tisu tulang penyokong tumbuh di sekeliling implan untuk mengikatnya di tempatnya. Implan subperiosteal diletakkan tepat di bawah garis gusi, dan tisu gusi menutupi implan. 

 

Apakah kos tanam gigi di Malaysia?

Kos implan pergigian atau Harga Implan Gigi purata berbeza-beza bergantung kepada lokasi klinik gigi, pakar gigi, jenama implan gigi yang digunakan. Harga implan gigi berpurata antara MYR 4,000 hingga MYR 8,000 dan ke atas.

 

Bagaimanakah implan pergigian berfungsi?

Implan pergigian berfungsi seperti gigi asli. Mahkota (Gigi Crown) pada implan meniru rupa dan rasa gigi asli, membolehkan anda makan secara normal. Pangkal implan diletakkan di bawah gusi dan memberikan sokongan untuk gigi palsu baru. Ini tidak seperti gigi palsu konvensional, yang perlu dipegang pada tempatnya dengan sedutan dan tekanan gusi yang berterusan.

 

Mengapa perlu mendapatkan implan pergigian?

Aktiviti tanam gigi menawarkan penyelesaian kekal untuk kehilangan gigi dan memberi anda keupayaan untuk makan, bercakap, ketawa dan senyum secara normal. Ia dibina untuk bertahan seumur hidup, dengan kadar kejayaan lebih 98 peratus. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa implan pergigian bukan untuk semua orang. Jika anda sedang mempertimbangkan implan pergigian, adalah penting untuk berunding dengan pakar bedah mulut dan maksilofasial yang diperakui oleh lembaga yang boleh menilai kesihatan keseluruhan anda serta keupayaan anda untuk menjalani pembedahan gigi.

 

Apakah proses rawatan untuk aktiviti tanam gigi?

Langkah pertama ialah menjalani perundingan terperinci dengan salah seorang pakar pergigian kami. Semasa perundingan, kami akan memeriksa mulut anda dan membincangkan kesihatan anda secara keseluruhan, serta menilai sama ada anda adalah calon yang baik untuk implan pergigian. Kami juga akan membincangkan proses rawatan, yang terdiri daripada beberapa langkah.

 

Peletakan Implan Gigi:

Untuk meletakkan implan gigi di tulang rahang anda, pakar gigi anda akan mengeluarkan sebahagian kecil tulang dan menggantikannya dengan implan titanium yang bertindak sebagai penambat gigi tiruan. Implan kemudian dimasukkan dan dibenarkan untuk bergabung dengan tulang rahang di sekelilingnya, satu proses yang biasanya mengambil masa kira-kira tiga hingga empat bulan. Setelah implan stabil, pakar gigi anda akan memulakan proses mencipta gigi tiruan.

 

Gigi palsu biasanya dibuat daripada campuran zirconia atau besi, tetapi kami akan mereka-bentuk gigi palsu custom mengikut cita rasa dan senyuman anda. Langkah seterusnya ialah memasang gigi palsu pada implan. Pakar gigi menggunakan simen yang dirumus khas untuk melekat hanya pada implan dan bukan pada tisu gusi anda. Doktor gigi anda kemudiannya akan membincangkan cara menjaga gigi palsu anda dan cara memastikan ianya bersih supaya anda boleh menikmatinya selama bertahun-tahun akan datang.

 

Proses tanam gigi 

Proses tanam gigi biasanya disiapkan dalam beberapa kali lawatan. Lawatan pertama bermula dengan pakar bedah mencipta poket untuk implan. Ini dilakukan dengan mengisar tulang sekeliling dalam mewujudkan ruang untuk implan dan penempatan implan. Prosedur ini dilakukan di bawah anestetik tempatan dan mungkin melibatkan hirisan kecil pada garis gusi. Lawatan kedua adalah untuk memasang mahkota pada implan anda supaya anda bersedia untuk menikmati senyuman baru anda!

 

Kesimpulan

Implan pergigian adalah cara terbaik untuk memulihkan senyuman anda dan memberi anda keyakinan untuk menunjukkan senyuman yang manis. Pembedahan biasanya selamat, tidak menyakitkan dan mudah dipulihkan. Selepas pembedahan anda, anda akan mula melihat faedah mempunyai gigi kekal. Anda boleh makan dan bercakap seperti biasa dan menikmati kehidupan tanpa perlu risau tentang gigi yang longgar. Jika anda berminat dengan implan pergigian (tanam gigi), hubungi kami hari ini untuk menjadualkan perundingan anda dengan pakar pergigian kami!

WhatsApp chat

Beverly Wilshire Dental

Complimentary Valet Parking

Business hours

Monday to Friday | 0930am – 0530pm
Saturday | 0930am – 0130pm
Sunday & Public Holidays | Closed